Welke Punch Needle stof heb ik nodig?

De juiste stof vinden voor je punch needle project is lastiger dan je zou denken en de stof die voor jouw het beste werkt vind je meestal via trial and error. Maar er zijn een aantal basisregels die je kunnen helpen om de beste stof te vinden voor jouw naald en voor jouw project!

  1. Op basis van je Punch Naald
  2. Op basis van de Toepassing
  3. Op basis van wat je al hebt liggen

OP BASIS VAN PUNCH NAALD

Bij elke naald in de shop staat vermeld welke stof het beste past bij de naald, maar er zijn ook wat basisregels voor het vinden van de juiste stof.

Heb je een Fijne Naald, kies dan vooreen Fijne stof.

Heb je een Medium Naald, kies dan vooreen Medium stof.

Heb je een Grove Naald, kies dan vooreen Grove stof.

Voorbeelden van goede combinaties

Grote projecten

Denk bij grote punch needle projecten bijvoorbeeld aan:

  • kussens;
  • grote wandhangers;
  • schilderijen;
  • kleden;
  • tassen, etc.

Als je een groot project wilt maken, kun je het best een grove punch naald aanschaffen. Je kunt dan punchen met allerlei soorten wol of breikatoen.

Natuurlijk kun je ook een groot project maken met bijvoorbeeld borduurgaren maar houdt er rekening mee dat dunnere garen vaak duurder zijn en dat dunnere garen kleinere lusjes maken en je dus veel langer bezig bent.

Eveneens kun je met dik garen een klein project maken maar je zult dan zeer snel klaar zijn en je kunt bijna geen detail toevoegen.

Laat dit je niet tegenhouden om jouw project te maken zoals jij het wilt – zorg alleen dat je de juiste spullen kiest!

OP BASIS VAN TOEPASSING

Voor gebruiksvoorwerpen is het belangrijk dat je een stevige stof gebruikt. Alle stoffen die we bij Hip Gemaakt verkopen zijn gemaakt van natuurlijke vezels wat ze erg stevig maakt.

Voor het maken van tassen raad ik Katoen of Linen aan omdat deze naast stevig ook soepel zijn.

Voor kussens en wandhangers kun je het beste monnikendoek of jute gebruiken. Deze gaan lang mee en zijn makkelijk op te spannen zonder dat ze vervormen.

WAT HEB IK AL LIGGEN

Niet alle punchnaalden kunnen worden gebruikt met alle soorten garen en alle soorten stoffen. Of je de stof kunt gebruiken ligt dus aan je naald en aan het soort garen wat je wilt gaan gebruiken. Onderstaand zijn twee vuistregels.

Regel nummer 1

Hoe strakker het weefsel van je stof is, hoe kleiner de lussen zijn die je kunt maken en hoe kleiner de naald is die je nodig hebt.

Gedetailleerd of fijn punchwerk = fijne naald + een dunne draad + een strak geweven doek.

Regel nummer 2

Hoe losser het weefsel van je stof, hoe groter je lussen moeten zijn en hoe groter de naalden die je kunt gebruiken.

Grover punchwerk = grove naald + een middelgrote / grote draad + een los geweven doek (zoals Monnikendoek).

  • Als het te moeilijk voelt om de naald door de stof te drukken zonder dat de stof scheurt of de naald naar binnen schiet dan heb je een te strakke stof en kun je beter een lossere stof kiezen.
  • Door het project met de hand te wassen als het klaar is wordt de stof strakker en zitten de lusjes beter vast.

VRAAG 4

 Wat wil ik allemaal gaan uitproberen?

Nog een andere manier om te kiezen welke naald je zou willen, is op veelzijdigheid van gebruik. Wat hiermee wordt bedoeld is dat sommige naalden verstelbaar ofwel in naalddikte ofwel in lengte ofwel in allebei. Dat betekent dat je met 1 naald met verschillende soorten garen kan punchen en dat je met 1 naald verschillende luslengtes met elkaar kunt combineren.

Alleen verstelbaar in lengte

Een aantal naalden is alleen verstelbaar in lengte. Met deze naalden kun je dus alleen variëren in de luslengte. Desondanks kan je natuurlijk ook verschillende diktes garen uitproberen!

Verstelbaar in lengte & dikte

Deze naalden kun je zowel verstellen in lengte als dikte. Er zitten of extra naalden bij of je kunt extra naalden bijkopen om zo verschillende technieken met elkaar te combineren. Je kunt dus en de lengte van de lusjes variëren en verschillende soorten garen met elkaar combineren!

PIN DIT BERICHT

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *