Welke Punch Naald heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende Punch Naalden en soms is het lastig om te weten welke je nou precies nodig hebt.

Welke punch naald je nodig hebt hangt helemaal af van wat je precies wilt gaan doen! In dit artikel vertel ik je aan de hand van 4 verschillende vragen hoe jij de perfecte naald kunt kiezen!

 1. Hoe groot wordt mijn project?
 2. Hoe dik is het garen wat ik wil gebruiken?
 3. Wat is mijn budget?
 4. Wat wil ik allemaal gaan uitproberen?

VRAAG 1

Hoe groot wordt mijn project?

Een goed startpunt om uit te zoeken welke naald je nodig hebt is om te kijken hoe groot het project is dat je wilt gaan maken.

Kleine projecten

Denk bij kleine punch needle projecten bijvoorbeeld aan:

 • broches;
 • patches;
 • haaraccesoires;
 • kleine wandhangers;
 • knuffeltjes, etc.

Als je een klein project wilt maken, kun je het best een fijne punch naald of een medium punch naald aanschaffen. Je kunt dan punchen met bijvoorbeeld borduurgaren of met haakkatoen.

Grote projecten

Denk bij grote punch needle projecten bijvoorbeeld aan:

 • kussens;
 • grote wandhangers;
 • schilderijen;
 • kleden;
 • tassen, etc.

Als je een groot project wilt maken, kun je het best een grove punch naald aanschaffen. Je kunt dan punchen met allerlei soorten wol of breikatoen.

Natuurlijk kun je ook een groot project maken met bijvoorbeeld borduurgaren maar houdt er rekening mee dat dunnere garen vaak duurder zijn en dat dunnere garen kleinere lusjes maken en je dus veel langer bezig bent.

Eveneens kun je met dik garen een klein project maken maar je zult dan zeer snel klaar zijn en je kunt bijna geen detail toevoegen.

Laat dit je niet tegenhouden om jouw project te maken zoals jij het wilt – zorg alleen dat je de juiste spullen kiest!

VRAAG 2

Hoe dik is het garen wat ik wil gebruiken?

Heb je thuis bergen met garen liggen en wil je de punch naald gaan gebruiken om hier leuke projecten mee te maken? Dan is het handiger om een punch naald te kiezen vanuit het oogpunt van de dikte van je garen.

Borduurgaren of vergelijkbare dikte

Heb je veel borduurgaren liggen kies dan voor een fijne naald. Met deze dunne naalden kun je met een paar draadjes borduurgaren zeer fijn punchen.

Haakkatoen of vergelijkbare dikte

Als je van origine een haakster bent dan zul je nog veel haakkatoen hebben liggen, overgebleven van andere projecten. Je kunt dan het beste kiezen voor een medium naald. Je maakt hiermee hele mooie strakke lusjes!

Breiwol of katoen of vergelijkbare dikte

Heb je thuis manden vol met breiwol of breikatoen? Dan kun je het beste gaan voor een grove punch naald. Omdat deze naald erg dik is kan je bijna alle wol gebruiken. Heb je garen wat iets dunner is? Dan kan je ook twee strengen tegelijk door de grove naald halen.

Houdt er altijd rekening mee dat je draad dunner is dan de diameter van je naald. De diameter staat vermeld bij de naald. De draad moet vrij kunnen bewegen om goed te kunnen punchen!

VRAAG 3

Wat is mijn budget?

Een andere goede vraag is natuurlijk wat is je budget? Bij Hip Gemaakt verkopen wij geen budget naalden omdat de ervaring hiermee over het algemeen zeer slecht is. De naalden die vaak uit China komen (je weet wel die blauw witte of die paarse) zijn van slechte kwaliteit, zijn veel te scherp en vallen snel uit elkaar. Maar dat betekent niet dat alle naalden duur zijn!

Instappen

Wil je het punchen een keer uitproberen maar wil je niet gelijk heel veel geld investeren dan hebben we de Rico Punch Naald. Deze naald is verstelbaar dus je kunt er verschillende lengtes lusjes mee maken. De naald is van stevig plastic en wordt geleverd met bedrader en instructies.

Stevig en betaalbaar

Ben je op zoek naar een stevigere naald kies dan voor de 3 naalden punch tool die van stevig kunststof en metaal gemaakt is of voor een van de houten naalden (verstelbaar of niet-verstelbaar).

Luxe

Als je echt een luxe naald wilt dan is de Oxford Naald de juiste naald voor jou! Deze ergonomisch gevormde Esdoorn houten punch naalden worden handgedraaid in de VS. De prijs reflecteert de uitstekende kwaliteit en er zit een levenslange garantie op!

VRAAG 4

 Wat wil ik allemaal gaan uitproberen?

Nog een andere manier om te kiezen welke naald je zou willen, is op veelzijdigheid van gebruik. Wat hiermee wordt bedoeld is dat sommige naalden verstelbaar ofwel in naalddikte ofwel in lengte ofwel in allebei. Dat betekent dat je met 1 naald met verschillende soorten garen kan punchen en dat je met 1 naald verschillende luslengtes met elkaar kunt combineren.

Alleen verstelbaar in lengte

Een aantal naalden is alleen verstelbaar in lengte. Met deze naalden kun je dus alleen variëren in de luslengte. Desondanks kan je natuurlijk ook verschillende diktes garen uitproberen!

Verstelbaar in lengte & dikte

Deze naalden kun je zowel verstellen in lengte als dikte. Er zitten of extra naalden bij of je kunt extra naalden bijkopen om zo verschillende technieken met elkaar te combineren. Je kunt dus en de lengte van de lusjes variëren en verschillende soorten garen met elkaar combineren!

PIN DIT BERICHT

GERELATEERDE BERICHTEN

2 gedachten over “Welke Punch Naald heb ik nodig?

 1. Ik vraag me nog steeds af wat de maten dan zijn, een fijne naald zegt mij niets, ik weet niet hoe groot de diameter dan is. Het zelfde met medium en xl enz.
  Kan je dat nog uitleggen?

  1. Hi Karin! De reden dat ik deze algemene maten noem is omdat het er heel erg van af hangt waar mensen de naalden kopen. Van de naalden die wij beschikbaar hebben kun je op deze pagina de exacte diameters vinden: Punch Naald Factsheet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *