De mogelijkheden voor macramé zijn eindeloos. Zo kan je experimenteren met verschillende technieken, texturen, vormen en kleuren. Een eenvoudige manier om variatie aan te brengen in je project is om de dikte, kleur of materiaal van je koord af te wisselen. Maar als je net begint met macramé weet je misschien niet waar je moet beginnen. Hieronder help ik je met de goede keuze te maken!
Welk macramé garen je nodig hebt hangt helemaal af van wat je precies wilt gaan doen! In dit artikel vertel ik je aan de hand van 3 verschillende vragen hoe jij het perfecte macramé garen kunt kiezen!
Waar moet je op letten?
- Wat voor project wil je gaan maken?
- Wat voor look wil je?
- Wat is je budget?

Vraag 1 – Wat voor project wil je gaan maken?
Een goed startpunt om uit te zoeken welk garen je nodig hebt is om te kijken wat je precies wilt gaan maken! Macramé is heel veelzijdig en er zijn veel verschillende dingen die je kunt maken!
Dit zijn slechts richtlijnen voor sommige projecten kun je verschillende soorten koord gebruiken – je project ziet er dan alleen anders uit. Een goede vuistregel is:
Hoe meer detail je in je project wilt hoe dunner het garen.
Mini projecten – 1 of 2mm koord
Denk bij kleine macramé projecten bijvoorbeeld aan:
- Oorbellen;
- Armbandjes;
- Sleutelhanger.
Voor dit soot hele kleine, gedetailleerde projecten kun je het beste dun garen nemen van 1 of 2 mm. Je kunt ook borduurgaren of waxkoord gebruiken.
Kleine projecten – 3mm koord
Denk bij kleine of medium macramé projecten bijvoorbeeld aan:
- Plantenhanger;
- Kleine wandhanger.
Let bij de veer erop dat je koord kiest wat je kunt uitkammen!
Het fijne van dit materiaal is dat je kan experimenteren met verschillende diktes. Een koord van 3 mm is bijvoorbeeld perfect voor een plantenhanger. De dikte van het materiaal geeft je plantenhanger een nonchalante, rustieke uitstraling, en is overigens ook nog eens erg stevig!
Medium / Grote projecten – 5mm koord of groter
Denk bij grote macramé projecten bijvoorbeeld aan:
- Veer;
- Lampenkap;
- Kussens;
- Grote wandhanger.
Voor een wandkleed gebruik je een dikker koord. Met een koord van 5 mm knoop je moeiteloos een prachtig wandkleed. Bovendien is de dikte ook geschikt om de randen van je kleed te voorzien van speelse kwasten.
Een project waar je echt een speciaal koord, of anders gezegd een heel dik koord, voor nodig hebt is een macrame regenboog. Hoewel het wordt geschaard onder de macramé projecten gebruik je hier geen knopen voor. Gebruik een koord van 20mm dik – maar voor een grotere regenboog kun je ook nog dikker touw gebruiken!
Koorden van 20 mm zijn verder geschikt voor tapijten en kleden!
Overige projecten
Deze projecten kun je met garen van allerlei diktes maken!
- Tas;
- Dromenvanger;
- Onderzetter.
Natuurlijk kun je ook een groot project maken met dun garen maar houdt er rekening mee dat je heel veel meer nodig hebt van het dunne garen en je ook langer aan het knopen bent.
Laat dit je niet tegenhouden om jouw project te maken zoals jij het wilt – zorg alleen dat je de juiste spullen kiest!
Vraag 2 – Wat voor look wil je?
Met het soort koord dat je kiest bepaal je ook voor een groot deel wat de look van je project wordt.
Wil je gaan voor veel details dan kies je voor een dunner garen, wil je grote knopen maken dan kies je voor een dikker garen.
Daarnaast zijn er nog twee andere dingen die belangrijk zijn om over na te denken en dat is Los Getwijnd vs. Gedraaid en Rechte franjes vs. Gekrulde franjes.
Los getwijnd vs. gedraaid
Als je wilt gaan voor een zachte look dan kun je het beste gaan voor los getwijnd garen. Dit betekent dat de garen niet in elkaar zijn gedraaid. Als je hiermee aan de slag gaat dan krijgt je macramé project een mooie zachte uitstraling.
Als je liever een wat robustere look wilt kun je kiezen voor gedraaid koord oftewel touw. Dit koord is meerdere malen om elkaar heen gedraaid waardoor je zichtbare lijnen krijgt in je koord. Dit geeft een robuust en rustiek effect.
Rechte franjes vs. gekrulde franjes
Los getwijnde garen resulteren in rechte franjes als je ze uitkamt. Omdat de vezels niet om elkaar hen gedraaid zijn is dit soort garen gemakkelijk uit te kammen en daarvoor bij uitstek geschikt voor franjes en veren.
Gedraaid garen zorgt ook voor een gedraaide of gekrulde franje. Je kunt dit er wel uitkammen en eventueel uitstrijken maar het geeft ook bepaalde speelsheid aan je project!
Vraag 3 – Wat is je budget?
Macramé hoeft geen dure hobby te zijn – er zijn verschillende soorten materialen, allen met een ander prijspunt. Bij Hip Gemaakt zijn alle koorden gemaakt van 100% procent katoen. Ook hebben wij een selectie van 100% gerecycled katoen. Maar er zijn ook nog andere opties!
Katoen
Koorden gemaakt van katoen knopen het prettigst, ze voelen zacht aan en doen daarom geen pijn aan je handen als je een knoop strak moet aantrekken.
Koorden van katoen kunnen worden gebruikt voor vrijwel elk project. Dit materiaal is dus bij uitstek geschikt voor beginners!
Synthetische Garen
Synthetisch garen wordt ook gebruikt voor macramé en in het bijzonder paracord. Dit koord is gemaakt van nylon, is zeer sterk en werd vroeger gebruikt bij parachutespringen. Het koord is nu vooral populair bij backpackers, hikers en mountaineers. Het is stevig en flexibel.
Dit koord wordt in het macramé vooral gebruikt om paracord bracelets mee te maken. Dit koord is beschikbaar in allerlei felle kleuren!
Je zou dit koord eventueel ook kunnen gebruiken voor outdoor macramé hangers omdat het veel beter bestand is tegen regen en zon.
Breigaren
Breigaren kan je ook prima gebruiken voor macramé! Experimenteer met verschillende kleuren garen, en combineer deze met andere materialen. Werk je aan een kleiner project? Dan kan je ook alleen breigaren gebruiken. De decoratieve veer die je veel online ziet kun je maken met breigaren. Door de fijne structuur van dit materiaal krijgt je veer een delicate, elegante uitstraling.
En het mooiste is, dat je waarschijnlijk al wat breigaren hebt liggen!
T-shirt Yarn
T-shirt yarn is online verkrijgbaar, maar repen stof hoef je natuurlijk niet per se te kopen. Dit kan je prima zelf maken! Je kan zo oude kleding, gordijnen, lakens en andere stoffen gebruiken om zelf repen stof van te knippen. Zo kan je zelf de dikte, kleur en textuur bepalen van de stof. Een duurzame techniek die eindeloze mogelijkheden biedt!