Verschillende Punch Needle Steken

[addtoany]

In de tutorial “Hoe moet ik Punchen?” leer je punchen met de basissteek. Deze steek noemen we ook wel een platte steek of een borduursteek. Dit is de kant van de steek die je ziet als je aan het punchen bent. Aan de andere kant ontstaan kleine lusjes.

Als je deze onder de knie hebt dan kun je een aantal andere variaties proberen!

6 verschillende punch needle steken

  1. Hoogtes Mixen
  2. Tuften
  3. Kleuren Mixen
  4. Twee Kleuren Tegelijk
  5. Plat & Lus Mixen
  6. Kammen

Hoogtes Mixen

Als je een verstelbare punch naald hebt dan kun je de lengte van je lusjes veranderen. Dit betekent dat je lusjes van verschillende hoogte vanaf de stof kunt maken. Je kunt natuurlijk je project geheel in 1 luslengte maken, maar je kan ook verschillende hoogtes mixen. Je kunt dit gewoon tijdens het punchen doen.

Hier ben ik begonnen aan de buitenzijde van de cirkel met een kleine lus en heb ze steeds groter gemaakt naarmate ik dichter bij het midden kwam. Zo krijg je een soort pompom effect.

Tuften

Als je de lusjes openknipt krijg je een harig effect. Dit effect wordt ook wel tuften genoemd omdat het lijkt op een getuft tapijt. De mooiste manier is om ieder lusje apart open te knippen. Hierna kun je het geheel “scheren” door met je schaar langs alle draadjes te knippen. Omdat de lusjes nu niet meer goed vastzitten moet je de achterkant fixeren met lijm of vlieseline.

Kleuren Mixen

Je kunt gemakkelijk verschillende kleuren door elkaar gebruiken. Vul de vorm als normaal maar laat een iets grotere ruimte tussen de rijen. Hecht af en wissel van kleur. Ga nu dezelfde vorm langs maar steek kruislings over de gemaakte lijnen, in de ruimte die je er tussen hebt gelaten. Hoe vaker je steekt hoe meer van de andere kleur wordt gemixt.

Twee kleuren tegelijk

Je kunt een vergelijkbaar effect krijgen door de twee verschillende kleuren tegelijk in te rijgen. Je maakt nu telkens twee lusjes tegelijk.Deze techniek kan je ook gebruiken als je garen te dun is om mee te punchen. Door de draad dubbel te doen is het dan toch dik genoeg!

Plat & Lus Mixen

Soms vragen mensen wel eens “wat is nou de goede kant?” Het mooie aan punch needle is dat beide kanten de “goede” kant zijn – het ligt er aan welke kant je wilt gebruiken. Je kunt dus de lusjeskant gebruiken of de platte kant. Maar je kunt ook de lusjes combineren met de platte steken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is af te hechten, je werk om te draaien, en verder te punchen!

Kammen

Sommige garen kun je na het tuften kammen. Om een soort weefachtige franjes wilt creeeren zet je de punch naald op de hoogste stand. Maak lusjes als normaal, maar fixeer de lusjes voordat je gaat kammen! Na het fixeren knip je de lusjes los en kam je erdoorheen met een gewone kam of een weefkam.

Geef een reactie