Tips voor een Goede Macramé Set-up

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dit geldt ook voor macramé.

Om zo gemakkelijk mogelijk te knopen kun je het beste zorgen voor een stevige ondergrond of voor een hangsysteem. De juiste voorbereiding zorgt ervoor dat je comfortabel kan knopen zonder dat je project verschuift, in de war raakt of afbreekt. Hieronder laat ik je twee manieren zien voor een goede macramé set up!

Hoe ga je knopen?

  • Hangend werken;
  • Plat werken.

 

Dit is mijn eigen macramé set up met een MULIG kledingrek van IKEA €9.99

Hangend Werken

Werk je aan een (middel)groot project, zoals een wandkleed of plantenhanger? Investeer dan in een verstelbaar kledingrek. Zo kan je je project makkelijk naar beneden afstellen naarmate je vordert. Wel zo fijn voor je rug!

Kledingrekken kan je online bestellen via Amazon, Ikea of Bol.com. Dit is wellicht een investering, maar onthoudt dat je het rek eindeloos kan hergebruiken.

Een verstelbaar rek is een goed begin. Het handige is dat je het in hoogte kan verstellen maar een nadeel is dat deze rekken niet heel erg stevig zijn.

Ikzelf heb een kledingrek van IKEA die erg stevig is maar niet verstelbaar.

Plaats het kledingrek op een plek waar je comfortabel kan staan en werken. Zorg ervoor dat de ruimte goed verlicht, droog en schoon is.

Hang S-vormige haken aan het rek. De haken kan je stabiliseren door aan de weerszijde rubberen elastieken te plaatsen. Zo blijven de haken op hun plek. Zorg ervoor dat je een haak kiest, die groot genoeg is voor je stok of ring.

Gebruik je een gekromd stuk drijfhout, en past dit niet? Knoop dan zelf grote lussen van stevig touw aan het rek. Hierin hang je vervolgens het hulpstuk.

Als je een studio hebt waar je werkt, of een  craft plek, dan kun je ook haken in het plafond schroeven. Bevestig twee haken aan het plafond en maak hier twee stevige touwen aan vast met onderaan verstelbare lussen. Hierin hang je het hulpstuk waaraan je project zal komen te hangen. Door de lussen te verstellen kan je het project hoger of lager hangen.

Plat Werken

Kleinere projecten kan je ook prima zittend maken. Gebruik hiervoor een stevige ondergrond, bijvoorbeeld een prikbord van kurk. Je hebt ook speciale macramé boards van foam met inhammen om je draad in vast te maken. Aan dit bord bevestig je eenvoudig je koord door deze vast te zetten met een punaise of speld. Terwijl je verder werkt, kan je meerdere punaises/spelden gebruiken voor stabiliteit. Zo verschuift je project niet tijdens het knopen. Wel zo fijn!

Een nog gemakkelijkere en goedkopere optie is een klembord of clipboard gebruiken! Online verkrijgbaar maar ook bijvoorbeeld bij de Action of de Bruna.

Geef een reactie