De Steelsteek is een van de meest gebruikte borduursteken. Deze steek heeft een gedraaide look en is bij uitstek geschikt voor het borduren van stokjes en steeltjes. Daarom is de Steelsteek zeer populair onder borduursters die graag planten en bloemen borduren.

Werkwijze

Hoewel de meeste steken van rechts naar links worden gemaakt (door rechtshandige) wordt de steelsteek vaak van links naar rechts gemaakt.

  • Je begint met een rechte steek. Breng je naald omhoog (1) en maak een hele steek (2) maar trek je naald niet helemaal door – houdt met je vinger een lusje vast.
  • Steek nu je naald tussen (1) en (2) in (3) en trek aan.
  • Maak een volgende rechte steek door je naald bij (4) omlaag te steken. Houdt weer een lusje vast en steek tussen (2) en (4) omhoog (5).
  • Zorg dat je lusje steeds onder blijft en je steek erboven.
  • Ga zo door tot het einde van de lijn.
  • Hoe kleiner je de steekjes maakt hoe compacter je lijn wordt.
  • Je zult zien dat de opeenvolgende steek ligt dus steeds bovenop de steek daarvoor.

In het Engels maken ze een onderscheid tussen de Stemstitch (de steelsteek) en de Outline stitch waarbij je bij de outline stitch het lusje boven houdt (als je van links naar rechts borduurt). Deze ziet er iets anders uit, maar ik zie de steken eerder als verschillende vormen van dezelfde steek. Welke het beste is hangt af van welke richting je op borduurt en als je een curve maakt, welke richting deze opgaat.

Curve naar rechts: werk van links naar rechts en houdt het lusje naar onder

Curve naar links: werk van links naar rechts en houdt het lusje naar boven

Toepassingen

Stelen, Takken, Lijnen

Tips & Tricks

Een steelsteek is gemakkelijker te maken als je twee handen vrij hebt – het beste kun je hiervoor een borduurstand gebruiken.

Als je rechtshandig bent, borduur je steelsteek dan altijd van links naar rechts. Als je links bent borduur je van rechts naar links. Draai dus altijd je borduurring mee zodat je de goede kant op borduurt.