Satijnsteek

De Satijnsteek, ook wel de Platsteek genoemd, is een vullende basissteek die je voor allerlei vormen kan gebruiken. Als de Satijnsteek met borduurgaren is gemaakt zal de vorm prachtig glanzen in het licht – een beetje als Satijn!

Werkwijze

Gebruik bij voorkeur 2 tot 4 draden tegelijk. Zo krijg je de mooiste dekking omdat de garen het minste draaien. Natuurlijk kun je altijd meer draden tegelijk gebruiken!

  • Hecht je draad aan. Bij een kleine vorm kan je kiezen voor de lusmethode. Bij een grotere vorm is de verreknoopmethode beter.
  • Steek je naald van achter naar de voorkant van de stof (1).
  • Breng je naald naar de overkant van de vorm en steek de naald naar beneden (2).
  • Kom weer omhoog direct naast je eerste steek (3).
  • Ga weer naar beneden net naast je tweede steek (4).

Begin altijd in het midden van de vorm. Op het breedste of langste punt kan je het beste de hoek van je steken bepalen. De hoek van je steken bepaalt hoe het licht erop valt, denk hier dus van te voren over na!

Draadbesparen

Als je een kleine vorm vult dan kan je gewoon heen en weer steken. Als je een grotere vorm gaat vullen is het beter om je naald direct naast je vorige steek naar boven te brengen en dan naar de overkant te gaan. Zo bespaar je borduurdraad en vermijd je dat de stof gaat rimpelen.

  • Hecht je draad aan. Bij een kleine vorm kan je kiezen voor de lusmethode. Bij een grotere vorm is de verreknoopmethode beter.
  • Steek je naald van achter naar de voorkant van de stof.
  • Breng je naald naar de overkant van de vorm en steek de naald naar beneden.
  • Steek direct naast deze steek weer omhoog en ga weer naar de overkant van de vorm.

Welke manier is beter?

De ene methode is niet per se beter dan de ander. De draadbesparende manier is goed als je minder garen wilt gebruiken. Maar je ziet ook dat deze vorm grilliger is dan de normale manier. Ook liggen de draden platter, wat een minder vullende effect geeft. Het ligt er dus aan wat je mooier vindt!

Toepassingen

Vullen, Letters

Tips & Tricks

Zorg dat je draad niet gaat draaien terwijl je bezig bent. Dit gebeurt automatisch, om de draad recht te krijgen laat je je naald even in de lucht hangen en gaat dan weer verder.

Je kunt de Satijnsteek maken met of zonder omlijning. Als je het lastig vindt om de steken netjes op de lijn te krijgen dan kan je de lijn eerst borduren met een Stiksteek of een Splijtsteek.