De rijgsteek is een van de basissteken van het borduren en wordt ook vaak gebruikt bij het naaien met de hand.

Er zijn verschillende decoratieve manieren om een rijgsteek te gebruiken zoals bijvoorbeeld Kogin of Sashiko!

Werkwijze

  • Rijg je naald in en maak een knoopje aan de achterkant van je draad.
  • Steek je naald van onder naar boven bij 1 en naar beneden bij 2.
  • Kom daarna een klein stukje verder weer omhoog bij 3 en omlaag bij 4.
  • Ga zo verder tot je klaar bent met de lijn!

Tips & Tricks

  • Je kunt ook meerdere rijgsteken op je naald zetten voordat je de naald doortrekt. Zo kan je veel sneller borduren maar zorg wel dat je de stof goed uitrekt daarna zodat het niet gaat opbollen.
  • Probeer de steken even groot te houden. Je kunt variëren met de ruimte tussen de steken – maak de ruimtes kleiner of groter voor een ander effect!

Toepassingen

Lijnen, Sashiko, Kogintwee Sashiko patronen op indigostof

Sashiko

Sashiko (刺し子) betekent letterlijk “kleine steekjes” en dient net als Kogin als versteviging van de stof.

Vaak wordt Sashiko gedaan met witte garen op indigo stof. Tegenwoordig is Sashiko ook een leuke manier om bijvoorbeeld scheuren of gaten in je kleding te maken en ze zo gelijk te versieren. Zo kan je nog wat langer doen met je favoriete jeans!

Om je kleding te upcyclen met Sashiko heb je alleen een scherpe naald nodig en wit draad. Plaats een ander stukje jeans stof (of andere stof) achter het gat en maak met de rijgsteek een patroon over beide stukjes stof heen. Doe dit net zo vaak tot het stevig vast zit.

Kogin

Kogin is een Japanse techniek uit het Edo-tijdperk (1615-1868) waarbij katoendraden werden verweven met hennepstof om kleding te versieren en om ze sterker te maken.

De geometrische Kogin patronen worden gemaakt door horizontale lijnen van verschillende lengtes met elkaar te combineren. Zo krijg je een soort weefpatroon.een Kogin patroon.