Punch Needle FAQ

Wat is Punch Needle?

Met een speciale punch naald maak je lusjes in de stof. Je krijgt aan de ene kant een platte steek en aan de andere kant lusjes.

Dit kan in het klein met borduurgaren of in het groot met dikke wol. Zo kun je heel veel verschillende soorten projecten maken.

Wat heb ik nodig?

Om te Punchen heb je slechts vier dingen nodig:

Punch Naald

Punch Stof

Ring of Frame

En natuurlijk wol of (borduur)garen!

Als je al een idee hebt over wat voor soort punchen je wilt gaan doen kun je hier gelijk doorklikken naar de juiste benodigdheden.

Wil je punchen met borduurgaren of vergelijkbare dikte? Klik hier!
Wil je punchen met haakkatoen of vergelijkbare dikte? Klik hier!
Wil je punchen met dikkere wol of vergelijkbare dikte? Klik hier!

Hoe rijg ik mijn Punch Naald in?

Lees meer over hoe je jouw punch naald inrijgt in onze blogpost “Je Punch Naald Inrijgen”

Hoe moet ik punchen?

Lees meer over hoe je moet punchen in onze blogpost “Hoe moet ik Punchen?”

Hoe houdt ik mijn Punch Needle Stof strak?

Met een anti-slip ring, snap frame of houten frame. Door de anti-slip en extra grip blijft je stof bovendien langer strak staan. Daardoor gaat het punchen makkelijker. Dit scheelt je veel frustratie en maakt het punchen alleen nog maar leuker! Lees hoe je ze gebruikt in onze blogpost “Hoe houd ik mijn Punch Needle Stof strak?”

Welke Punch Needle stof heb ik nodig?

Hier is geen eenduidig antwoord op – het ligt er maar net aan wat je wilt gaan maken! Om je te helpen de juiste stof te kiezen hebben we een uitgebreide blogpost geschreven “Welke Punch Needle stof heb ik nodig?”

Welke Punch Naald heb ik nodig?

Hier is geen eenduidig antwoord op – het ligt er maar net aan wat je wilt gaan maken! Om je te helpen de juiste naald te kiezen hebben we een uitgebreide blogpost geschreven “Welke Punch Naald heb ik nodig?”

Is punch needle geschikt voor kinderen?

Ja, punch needle is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Ik raad aan om een grotere punch needle te kopen. Enerzijds omdat de punt hiervan niet zo scherp is en je dus minder kans hebt op pijnlijke vingers en anderzijds omdat deze beter in de kinderhand liggen. Houdt er rekening mee dat er redelijk wat druk moet worden gezet op sommige naalden – het kan dus zijn dat het voor sommige kinderen te zwaar is.

Ik heb een goedkope punch naald gekocht maar hij werk niet goed?

Hoewel ik zelf geen voorstander ben van deze naalden, kun je altijd de tips proberen uit het blog “Hoe moet ik Punchen?” Ik raad iedereen aan om te kiezen voor een betere kwaliteit naald. Niet alleen zijn ze minder scherp, ze gaan veel langer mee en het scheelt je ook heel veel frustratie terwijl je aan het punch needlen bent!

Moet ik mijn punch needle project fixeren?

Nee, dit hoeft in principe niet, tenzij je een gebruiksvoorwerp gaat maken of mensen (maar in het bijzonder kinderen) er aan kunnen gaan zitten. Je kunt de achterkant fixeren met vlieseline of met textiellijm welke beide beschikbaar zijn in de webshop.

Hoe blijven de lusjes zitten?

De lusjes blijven zitten omdat de stof ze vasthoud.

Als je de juiste naald met het juiste garen gebruikt op de juiste stof dan houdt de stof het garen vanzelf vast.

Hoe meer rijen je achterelkaar doet hoe steviger het punch werkje wordt.Trek nooit aan de draad tenzij je opnieuw wilt beginnen – je trekt de lusjes dan allemaal los.

Mijn lussen blijven niet in de stof?

Als je lusjes niet blijven zitten kunnen er een aantal dingen fout gaan:

  1. Heb je het kleine gaatje van de naald ingeregen? Zorg ervoor dat zowel de naald zelf als het oog van de naald zijn ingeregen.
  2. Heb je de naald dicht bij de stof gehouden? Als je de naald te ver van de stof haalt, trek je de lussen eruit. Zorg ervoor dat je de naald altijd zo dicht mogelijk bij de stof houdt.
  3. Kan je garen vrij bewegen? Als het garen niet kan bewegen, zal de spanning op de lus toenemen en zal de lus uit de stof worden getrokken. Zorg ervoor dat de draad los hangt en trek zo nu en dan wat garen uit de streng of bol.

Niet alle lusgroottes werken met je stof. Als je het bovenstaande hebt gecontroleerd, zijn de lusinstellingen mogelijk niet goed. Hoe strakker het weefsel van de stof, hoe kleiner de lussen kunnen zijn. Raadpleeg pagina 4 voor het verstellen van de naald.

Kan ik ook met repen stof punchen?

Ja dat kan! Het is wel van belang dat de repen stof of bijvoorbeeld vilt niet te dik voor de naald zijn. Ik raad aan om een grove naald hiervoor te gebruiken en de repen kleiner te knippen dan de diameter van de naald.

Welke kant van is de “goede“ kant?

Het zijn allebei goede kanten, het ligt er maar net aan wat voor look je wil! De kant waarop je puncht worden altijd platte steken, de lusjes komen aan de “achterkant” maar je kunt zelf kiezen welke kant je wilt gebruiken en je kunt ze zelfs combineren. Om dit te doen draai je gewoon je project om en ga je punchen vanaf de andere kant. Houdt er wel rekening mee dat als je technieken wilt combineren en je een patroon volgt, je deze in spiegelbeeld ook aan de andere kant moet tekenen.

Kan ik mijn project wassen?”

Doe je project NOOIT in de wasmachine. Handwassen kan alleen als de lusjes zijn gefixeerd met textiellijm of vlieseline. Over het algemeen zou ik een project alleen zeer sporadisch wassen als deze echt vies is.

Kan ik mijn project strijken?

Ja, maar wel op een specifieke manier, ga er dus niet gewoon overheen met een heet strijkijzer! Om plooien te verwijderen uit je project zonder je lusjes plat te strijken kun je het project stomen.

Leg je project op een plat oppervlak met de kant die je wilt gaan gebruiken omlaag. Leg een schone, koude, vochtige theedoek over je project heen. Gebruik een strijkijzer op de hoogste stand en zet deze zachtjes op de theedoek. Blijf ongeveer 10 seconde op elke plek en druk niet te hard. Door de hitte en de stoom zullen de plooien verdwijnen.

Indien nodig herhaal bovenstaande met de andere kant van je project.

Hoe maak ik zelf een patroon?

Als je zelf een patroon wilt gaan maken om te punchen zul je dat patroon op de stof moeten krijgen. Dit kan natuurlijk met een potlood maar deze is niet uitwisbaar dus je kunt hier geen fouten mee maken. Veel makkelijker is het om een van onze handige uitwisbare pennen te gebruiken!