Punch Needle FAQ

Om te Punchen heb je slechts vier dingen nodig:

Punch Naald

Punch Stof

Ring of Frame

En natuurlijk wol of (borduur)garen!

Lees meer over hoe je jouw punch naald inrijgt in onze blogpost “Je Punch Naald Inrijgen”

Lees meer over hoe je moet punchen in onze blogpost “Hoe moet ik Punchen?”

Hier is geen eenduidig antwoord op – het ligt er maar net aan wat je wilt gaan maken! Om je te helpen de juiste stof te kiezen hebben we een uitgebreide blogpost geschreven “Welke Punch Needle stof heb ik nodig?”

Hier is geen eenduidig antwoord op – het ligt er maar net aan wat je wilt gaan maken! Om je te helpen de juiste naald te kiezen hebben we een uitgebreide blogpost geschreven “Welke Punch Naald heb ik nodig?”

Ja, punch needle is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Ik raad aan om een grotere punch needle te kopen. Enerzijds omdat de punt hiervan niet zo scherp is en je dus minder kans hebt op pijnlijke vingers en anderzijds omdat deze beter in de kinderhand liggen. Houdt er rekening mee dat er redelijk wat druk moet worden gezet op sommige naalden – het kan dus zijn dat het voor sommige kinderen te zwaar is.

Hoewel ik zelf geen voorstander ben van deze naalden, kun je altijd de tips proberen uit het blog “Hoe moet ik Punchen?” Ik raad iedereen aan om te kiezen voor een betere kwaliteit naald. Niet alleen zijn ze minder scherp, ze gaan veel langer mee en het scheelt je ook heel veel frustratie terwijl je aan het punch needlen bent!

Nee, dit hoeft in principe niet, tenzij je een gebruiksvoorwerp gaat maken of mensen (maar in het bijzonder kinderen) er aan kunnen gaan zitten. Je kunt de achterkant fixeren met vlieseline of met textiellijm welke beide beschikbaar zijn in de webshop.

De lusjes blijven zitten omdat de stof ze vasthoud.

Als je de juiste naald met het juiste garen gebruikt op de juiste stof dan houdt de stof het garen vanzelf vast.

Hoe meer rijen je achterelkaar doet hoe steviger het punch werkje wordt.Trek nooit aan de draad tenzij je opnieuw wilt beginnen – je trekt de lusjes dan allemaal los.

Als je lusjes niet blijven zitten kunnen er een aantal dingen fout gaan:

  1. Heb je het kleine gaatje van de naald ingeregen? Zorg ervoor dat zowel de naald zelf als het oog van de naald zijn ingeregen.
  2. Heb je de naald dicht bij de stof gehouden? Als je de naald te ver van de stof haalt, trek je de lussen eruit. Zorg ervoor dat je de naald altijd zo dicht mogelijk bij de stof houdt.
  3. Kan je garen vrij bewegen? Als het garen niet kan bewegen, zal de spanning op de lus toenemen en zal de lus uit de stof worden getrokken. Zorg ervoor dat de draad los hangt en trek zo nu en dan wat garen uit de streng of bol.

Niet alle lusgroottes werken met je stof. Als je het bovenstaande hebt gecontroleerd, zijn de lusinstellingen mogelijk niet goed. Hoe strakker het weefsel van de stof, hoe kleiner de lussen kunnen zijn. Raadpleeg pagina 4 voor het verstellen van de naald.

Ja dat kan! Het is wel van belang dat de repen stof of bijvoorbeeld vilt niet te dik voor de naald zijn. Ik raad aan om een grove naald hiervoor te gebruiken en de repen kleiner te knippen dan de diameter van de naald.

Het zijn allebei goede kanten, het ligt er maar net aan wat voor look je wil! De kant waarop je puncht worden altijd platte steken, de lusjes komen aan de “achterkant” maar je kunt zelf kiezen welke kant je wilt gebruiken en je kunt ze zelfs combineren. Om dit te doen draai je gewoon je project om en ga je punchen vanaf de andere kant. Houdt er wel rekening mee dat als je technieken wilt combineren en je een patroon volgt, je deze in spiegelbeeld ook aan de andere kant moet tekenen.

Doe je project NOOIT in de wasmachine. Handwassen kan alleen als de lusjes zijn gefixeerd met textiellijm of vlieseline. Over het algemeen zou ik een project alleen zeer sporadisch wassen als deze echt vies is.

Ja, maar wel op een specifieke manier, ga er dus niet gewoon overheen met een heet strijkijzer! Om plooien te verwijderen uit je project zonder je lusjes plat te strijken kun je het project stomen.

Leg je project op een plat oppervlak met de kant die je wilt gaan gebruiken omlaag. Leg een schone, koude, vochtige theedoek over je project heen. Gebruik een strijkijzer op de hoogste stand en zet deze zachtjes op de theedoek. Blijf ongeveer 10 seconde op elke plek en druk niet te hard. Door de hitte en de stoom zullen de plooien verdwijnen.

Indien nodig herhaal bovenstaande met de andere kant van je project.