Macramé FAQ

Wat is Macramé?

Macramé is een handwerktechniek waarbij je door het knopen van draden een patroon maakt.

Wat heb ik nodig?

In essentie is het enige wat je nodig hebt om te macrameën koord of touw. Voor een veer heb je bijvoorbeeld niets anders nodig! Ook een plantenhanger kan je in principe maken met alleen koord – hoewel het een stuk makkelijker gaat met een houten ring. Ga je een wandhanger maken? Dan heb je ook een stok nodig. Ga je een dromenvanger maken dan heb je een ring nodig.

Welk koord moet ik gebruiken?

Welk koord je moet gebruiken hangt af van wat voor soort project je wilt gaan maken en natuurlijk je persoonlijke smaak.

We verkopen bij Hip Gemaakt alleen 100% Katoen Koord omdat dit zacht is voor de handen tijdens het knopen en het mooiste effect geeft.

Neem een kijkje bij de Macramé Garen Factsheet voor meer informatie over ons garen!

Hoeveel koord heb ik nodig voor mijn project?

Dit is een vraag zonder eenduidig antwoord helaas. Het hangt onder andere af van: het soort koord, de dikte, hoe strak je knoopstijl is, welke knopen je gebruikt en hoe je ontwerp eruit ziet.

Een aantal vuistregels zijn:

Losjes geknoopt / open structuur = 4 x lengte project

Strak geknoopt  / veel details = 6 x lengte project

Veel patronen zullen aangeven hoeveel koord je nodig hebt en in elk pakket zit natuurlijk genoeg voor het te maken project!

Is er een verschil tussen touw en koord?

De termen worden vaak door elkaar gebruikt en er is ook geen groot verschil. Koord is een overkoepelende term en kan allerlei soorten materiaal betekenen wat in lange strengen beschikbaar is. Touw is een soort koord wat altijd gedraaid, gevlochten of geweven is.

Alle macramé  garen die we verkopen is dus koord maar alleen de Triple Twist is touw.

Hoe krijg ik een franje aan mijn project?

Franjes krijg je door het touw door te kammen. Zorg dat er boven het stuk wat je gaat uitkammen een stevige knoop zit. Als je getwist garen gebruikt twist deze dan eerst los door het tussen duim en wijsvinger de andere kant op te draaien. Daarna kun je gaan kammen!

Alle macramé garen die we verkopen zijn uitkambaar en dus geschikt voor franjes. Houdt er rekening mee dat alleen losgetwijnde koorden een rechte franje opleveren zonder extra maatregelen. Gebruik je getwist koord dan kan je deze lostwisten en uitkammen maar zonder deze te strijken zal er altijd een lichte krul in zitten. Of je rechte of gekrulde franjes wilt is een persoonlijke keuze!

Welke knopen moet ik gebruiken?

Als je een pakket hebt gekocht dan staan de knopen vermeld in de instructie. Hetzelfde geldt voor een patroon. Ga je zelf aan de slag, zonder pakket of patroon, dan kun je natuurlijk elke knoop gebruiken die je wil! De meeste wandhangers en projecten worden gemaakt met de drie basisknopen: Frivolitéknoop, Weitasknoop & Cordonknoop. Als je deze onder de knie hebt dan kom je een heel eind!

Heb je ook nog andere kleuren garen?

Op dit moment nog niet, maar misschien in de toekomst wel! Zelf houd ik van natuurlijke kleuren dus dat is wat we momenteel aanbieden! Is er een kleur die je heel graag wilt? Stuur een mail naar info@hipgemaakt.nl en kijken we wat we voor je kunnen betekenen!

Hoe wordt het Bobbiny gerecyled katoen geproduceerd?

Oude kleding & textielafval wordt verzameld en gesorteerd op kleur, daarna wordt het versnipperd.

De verschillende kleuren worden gemixt om tot prachtige kleuren  te komen. Het mengen van kleuren zorgt dat er zonder kleurstoffen, chemicaliën of extra water een constante kleur kan worden gemixt.

Daarna wordt hett katoen wordt gesponnen tot ‘t zachtste garen en vervolgens getwist tot macramékoord!