Je Punch Naald Verstellen

[addtoany]

Niet alle punch naalden zijn verstelbaar, de Oxford-naald bijvoorbeeld heeft maar 1 lusgrootte en maar 1 naalddikte. Heb je wel een verstelbare naald? Dan kun je de lusgrootte veranderen voor je begint met punchen – ik leg je uit hoe!

Hieronder lees je hoe je drie verschillende punch naalden kan verstellen: de houten punch naald, de 3 naalden tool en de clover naald. Ik vind al deze punch naalden even geweldig – de een is niet per se beter dan de ander – ze worden alleen voor verschillende soorten punch werk gebruikt.

Staat je naald niet bij de onderstaande uitleg? Elke naald komt met instructies waar ook in uitgelegd staat hoe je jouw naald moet verstellen.

Verstelbare Houten Punch Needle

De verstelbare houten punch needle gebruik je met wat dikkere wol. Deze naald is vergelijkbaar met de Nummer 10 Oxford Naald maar is, in tegenstelling tot de oxford needle verstelbaar in lusgrootte. Voordat je begint met punchen controleer je of het metalen stuk onderaan zit (bij het stompe uiteinde van de naald) en het houten stuk naar het puntige uiteinde van de naald wijst.

Draai de houten hendel tot je de naald vrij op en neer kunt bewegen om de lus in te stellen.

Kies de positie – hoe lager het houten gedeelte, hoe langer de lussen – en draai totdat de veer op zijn plaats klikt. Als het goed is hoor je een klikje – de naald zou nu niet meer moeten kunnen bewegen.

De 3 Naalden Punch Tool

De 3 naalden punch tool heeft, zoals de naam al suggereert, drie losse naalden en een hendel.

Dit betekent dat je niet alleen de lusgrootte kan wijzigen maar ook de draaddikte door een andere naald te kiezen. Hoe dunner de naald hoe dunner de draad. Deze punch naald is geschikt voor wat gedetaillerder punch werk met bijvoorbeeld borduurgaren of haakgaren.

Om de naald te verwisselen, draai je het kleine schroefje aan de zijkant van de hendel los. De schroef hoeft er niet helemaal uit, maar hoe dikker de naald is hoe losser de schroef moet.

Steek vervolgens de naald in de hendel met het stompe uiteinde.

Kies de maat van je lus door de naald verder naar binnen te duwen of verder naar buiten te trekken – hoe dieper de naald in de hendel zit hoe kleiner de lusjes zullen zijn.

Draai daarna de schroef vast. Zet lekker veel kracht want hoe strakker de naald vast zit hoe minder snel hij zal doorschuiven.

Schiet je naald toch in de hendel? Dan zit of het schroefje niet vast genoeg of is de stof waar je doorheen probeert te punchen te dicht geweven. Kies in het laatste geval een wat lossere stof!

De Clover Punch Tool

De Clover Punch Tool wordt geleverd met een 3-ply naald. Deze is geschikt voor 3 van de 6 borduurdraadjes als je splijtgaren gebruikt. Dat betekent dat je heel erg gedetailleerd kan werken. Je kunt ook een extra naald bestellen waardoor je ook met bijvoorbeeld haakgaren kunt punchen. Je kunt met deze naald dus de draad dikte wijzigen door een extra naald te kopen en je kunt de lusgrootte instellen.

Draai aan de groene hendel om de tool los te maken.

Plaats de gewenste naald in de tool met het goudkleurige gedeelte eerst en houd deze op zijn plaats terwijl je de groene hendel weer vast draait.

Als je de lusgrootte wilt wijzigen duw de naald dan verder in de tool of trek deze juist verder uit de tool voordat je de groene hendel weer dicht draait. Ook hier geldt weer hoe dieper de naald in de tool zit, hoe kleiner de lusjes zullen zijn.

2 reacties op “Je Punch Naald Verstellen”

 1. Hoi hoi hip gemaakt!

  Ik ben een punch beginneling maar bij de 3e stap gaat het al mis hihi. Ik hoop dat je kan helpen!

  De draad door de naald is gelukt, jeeeeej. Maar als ik met de naald door de stof ga en voorzichtig naar boven en dan de volgende steek doe gaat de 1e steek weg… wat gaat er hier mis?

  1. Hallo!

   Er kunnen een paar dingen aan de hand zijn:

   • Zorg ervoor dat zowel de naald zelf als het oog van de naald zijn ingeregen.
   • Als je de naald te ver van de stof haalt, trek je de lussen eruit. Zorg ervoor dat je de naald altijd zo dicht mogelijk bij de stof houdt.
   • Als het garen niet vrij kan bewegen, zal de spanning op de lus toenemen en zal de lus uit de stof worden getrokken. Zorg ervoor dat de draad los hangt en trek zo nu en dan wat garen uit de streng of bol.
   • Als je het bovenstaande hebt gecontroleerd, zijn je lusjes mogelijk te klein. Hoe strakker het weefsel van de stof, hoe kleiner de lussen kunnen zijn. Stel je naald in om langere lusjes te maken!

   Ik hoop dat een van deze oplossingen je helpt!

Geef een reactie