Hoe moet ik Punchen?

Punch Needlen is dé trend in borduurland op dit moment. Hoewel je het punchen ook doet met een naald, stof en garen, lijkt het verder totaal niet op borduren of kruissteek. Er zijn daarentegen wel hele fijne punch naalden waar je eventueel het effect van een borduurwerkje mee kunt naabootsen. In deze tutorial laat ik je zien hoe je begint met punch needlen!

Wat heb je nodig?

 1. Punch Naald
 2. Bedrader
 3. Punch Ring of frame
 4. Punch Needle Stof
 5. Alle Garen (garen moet dunner zijn dan diameter naald)
 6. Schaar

Voordat je begint

In deze tutorial gebruik ik de Verstelbare Houten Punch Naald omdat je bij deze naald duidelijk alle onderdelen kunt zien. Maar het principe is bij bijna alle punch naalden hetzelfde!

Voordat je begint moet je de punch naald stof spannen in een ring of met gebruik van een frame. In de blogpost “Hoe houd ik mijn Punch Needle Stof strak?” lees je hoe dit moet!

Daarna moet je de punch naald inrijgen zodat deze klaar is voor gebruik. Hoe dit moet lees je stap-voor-stap in de blogpost “Je Punch Naald Inrijgen

Instructie

 1. Houd de naald vast zoals een pen met de open kant in de richting waarin je gaat punchen en het kleine gaatje en de draad de andere kant op, weg van waar je gaat punchen.
 2. De draad van de streng moet op je hand liggen en moet vrij hangen. Zorg ervoor dat niets de draad tegenhoud van vrij bewegen. Als je lussen niet blijven zitten, kan dit betekenen dat je draad niet vrij kan bewegen.
 3. Plaats de punt van de naald op de stof, punch volledig door de stof zodat de bovenkant van je punch naald hendel de stof raakt en trek de naald dan terug naar je toe, maar trek de naald niet volledig uit de stof!
 4. Verplaats de naald een klein stukje naar voren om de volgende punch te maken. De naald moet altijd de stof blijven raken.
 5. Punch opnieuw volledig door de stof, zodat de bovenkant van je punch naald hendel de stof raakt. Herhaal zoals gewenst.

Afhechten

Afhechten doe je om van kleur te wisselen, te wisselen van platte steek naar lussteek of als je klaar bent met je project.

 1. Punch de stof.
 2. Draai je project om.
 3. Trekt rustig aan de draad het dichtstbij je naald.
 4. Knip de draad af. Trek nu je naald langzaam en voorichtig uit de stof. Je draad is nu afgehecht!

 

Als je de niet-luszijde van je project wil gebruiken, hangt er een kleine draad van je startlus.

 1. Zoek de eerste lus en trek voorzichtig de draad aan de achterkant van het project om de eerste steek te bevestigen.

Geef een reactie