Hoe moet ik mijn Weefgetouw Opspannen?

Tijdens het weven maak je gebruik van span- en weefdraad. Het spandraad, ook wel kettingdraad genoemd, vormt de ondergrond voor je weefwerk, en dienst strak en secuur te worden opgespannen. Het opspannen van je weefraam hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Beschrijving

In deze uitleg gebruik ik het pop-up weefgetouw. Sommige weeframen hebben inkepingen. Je kan je weefraam in dat geval opspannen op dezelfde manier zoals hieronder beschreven. Je legt je kettingdraad dan in de inkepingen.

Werk van beneden naar boven. Let op: je kettingdraad span je slechts verticaal!

Gebruik de kettingdraad aan de bol, zo verspil je geen draad.

  1. Maak het kettingdraad vast aan het weefgetouw links of rechtsonder met een stevige knoop in inkeping 1.
  2. Zorg dat je kettingdraad in de inkeping zit en trek je kettingdraad over het weefraam, en leg deze in inkeping 2 direct tegenover waar je de knoop hebt gelegd.
  3. Ga om de opstaande rand heen en leg je draad in inkeping 3. Daarna trek je de kettingdraad over het weefraam naar beneden en leg je vervolgens in inkeping 4.
  4. Gebruik eventueel je duim of wijsvinger om het kettingdraad te duwen tegen het hout dat de inkepingen scheidt. Zo voorkom je dat je kettingdraad losschiet.

Herhaal deze stappen totdat je het gewenste aantal kettingdraden hebt opgespannen. Je hoeft niet per se het volledige weefraam op te spannen. Als je bijvoorbeeld een klein werkje wilt maken hoef je maar een paar kettingdraden op te spannen.

Trek de draden strak aan. Je spanning moet vergelijkbaar zijn met hoe een gitaar wordt gespannen – strak maar als je erop tikt dat ze een beetje meegeven. Als de kettingdraden naar beneden zakken, zijn ze te los.

Ben je bij de laatste inkeping gekomen? Draai dan je kettingdraad meerdere keren om de inkeping of maak ook hier een knoop. Zo blijft alles goed zitten!

Geen zin om alles bij elkaar te zoeken? Koop een Pakket!

Geef een reactie