Hoe houd ik mijn Punch Needle Stof strak?

Het is heel erg belangrijk dat je stof strak is opgespannen als je gaat punchen. De reden hiervoor is dat je toch wel wat kracht zet op de naald en de stof en als deze niet strak is gespannen gaat deze lubberen en krijg je helaas geen mooie steken.

Anti-slip Ring

De gemakkelijkste oplossing is het gebruik van een anti-slip ring. Deze heeft een speciale groef aan de binnenkant die de stof vastklikt. Daardoor blijft de stof veel langer strak zitten dan als je een gewone borduurring zou gebruiken. Een mooie houten borduurring kun je natuurlijk wel gebruiken om je werkje in op te hangen!

Voor deze tutorial gebruik ik een anti-slip ring van 13 cm. De kleur(en) van de ring kan verschillen per maat.

 1. Draai de metalen schroef van de plastic ring volledig los. Je hoeft niet bij alle punch ringen de schroef helemaal los te maken. Dat ligt vooral aan de dikte van je stof. Je merkt het vanzelf als de schroef losser moet.
 2. Leg de binnenste, kleinere ring neer op een platte ondergrond. Leg je punch needle stof er bovenop.
 3. Plaats de grotere, buitenring bovenop je stof en op de binnenring. Zorg ervoor dat de groeven in elkaar klikken.
 4. Plaats de schroef terug en gebruik je andere hand om de schroef vast te zetten terwijl je de ring naar beneden drukt. Houdt het geheel goed vast, anders schiet de stof uit je ring en moet je opnieuw beginnen!
 5. Trek aan de hoeken van de stof aan de achterkant om de punch needle stof zo strak mogelijk te maken.

En dat is het! Wanneer je klaar bent met je project, draai je de schroef gewoon weer los. Er zitten wel een aantal nadelen aan de anti-slip ringen. Ten eerste, een ring is rond en dus kun je alleen rond punchen of kleiner in het vierkant. Ten tweede, de ringen zijn er maar tot een bepaalde grootte. Als je echt een groot project wilt maken zul je met een ring niet goed uitkomen.

De oplossing hiervoor is een houten of een snap frame. Hieronder kun je lezen hoe je deze moet gebruiken!

Houten Frame

Wat heb je nodig?

 1. Punch Needle Stof
 2. Nietpistool of handtacker
 3. (Stof)schaar
 1. Leg de stof neer op een vlakke tafel en leg hier het houten frame op. Als er vouwen in de stof zitten kun je deze er eerst uitstrijken, maar meestal gaan die vanzelf weg bij het opspannen.
 2. Leg je frame in een hoek van de stof en zorg dat deze 5 cm boven de onderrand en 5 cm van de zijrand ligt. Zo maak je maximaal gebruik van je stuk stof! Meet 5 cm aan de bovenkant en de andere zijkant. Markeer met een potlood of stift.

Knip de stof rondom langs de lijn. Als je monnikendoek gebruikt kun je de vierkantjes als leidraad gebruiken om recht te knippen.

Laad je nietpistool of tacker met nietjes.

 1. Begin aan de onderkant. Vouw een zoom, span deze over de lat en niet deze vast. Begin op de linkerhoek. Doe nu een nietje in de rechterhoek.
 2. Doe daarna het midden en daarna tussen de hoeken en het midden.
 3. Doe nu de overkant. Vouw een zoom en trek de stof zo strak mogelijk. Zet weer eerst het midden vast en daarna links een nietje en rechts een nietje. Trek elke keer zo hard als je kan aan de stof om het zo strak mogelijk op te spannen.
 4. Doe nu de twee zijkanten, om en om. Begin bij een zijkant en vouw weer een zoom. Trek de stof strak en zet deze in het midden vast met een nietje. Ga nu naar de andere zijkant en doe hetzelfde. Doe dit om en om totdat de stof aan beide zijden goed vast zit.
 1. Als laatste doe je de hoeken. De hoeken zitten opgefrommeld wat zorgt voor veel stof. Haal de stof een beetje los en trek deze strak. Vouw de linker en de rechterzijkant onder het midden en niet vast. Doe dit voor alle hoeken. Knip eventueel het teveel aan stof weg.
 2. Nu is je frame klaar voor gebruik! Je kunt deze techniek natuurlijk ook gebruiken om een punch needle werkje wat je hebt gemaakt in te lijsten.

Plastic Frame

In de shop kun je plastic frames kopen tot 40 x 40. Deze klik je zeer gemakkelijk in elkaar. Je hebt niets extra’s nodig om ze te gebruiken.

Ook bij een plastic frame is het belangrijk om de stof niet te klein te knippen. Zorg dat er ten minste 10 cm aan alle zijden over is om vast te klikken in het frame.

Geef een reactie