Gratis verzenden binnen Nederland vanaf €40 – Met zorg en liefde ingepakt
Macramé ziet er soms ontzettend ingewikkeld uit, maar de meeste projecten werken slechts met een aantal basisknopen. Het gaat erom hoe je deze knopen met elkaar combineert! Hieronder leg ik je uit hoe je de basisknopen snel onder de knie krijgt.
In dit blog ga ik stap voor stap door de vier macramé basisknopen.
Om de uitleg zo duidelijk mogelijk te maken, maak ik gebruik van verschillende kleuren garen.
Normaal gezien gebruik je uiteraard gewoon koord – hoewel het ook leuk is om een keer te experimenteren met verschillende kleuren!
Je begint vrijwel elk macraméproject met deze knoop. Kies eerst een decoratief hulpstuk voor je project. Dit kan van alles zijn! Wil je een sieraad of een sleutelhanger maken? Een stevige, metalen ring is hiervoor perfect. Wil je een wandkleed knopen? Ga dan voor een mooi afgewerkt stuk hout.
De opzetknoop bevestig je eenvoudig aan het hulpstuk.
Een andere populaire knoop is de Weitasknoop. Hiervoor gebruik je meerdere stukken koord. Bevestig twee opzetknopen aan je hulpstuk. Je hebt nu vier stukken koord, maar je gebruikt alleen het uiterst linkse en rechtse koord.
Je wisselt dus steeds af: waarbij je eerst begin met de linker draad en daarna met de rechterdraad. Dit noemt men ook wel een platte Weitasknoop. Hieronder lees je hoe je een gedraaide Weitasknoop maakt!
Als je telkens begint met de linker draad (of de rechter) dan krijg je vanzelf een gedraaide Weitasknoop.
Voor een gedraaide Weitasknoop maak je dus een halve Weitasknoop en in plaats van daarna een hele te maken, maak je nog een halve Weitasknoop met de draad die nu links ligt.
Met deze populaire knoop bepaal je moeiteloos de richting van de geknoopte rijen. De knoop zelf is echter vrij eenvoudig. Zo creëer je ingewikkeld-ogende en sierlijke patronen in een handomdraai!
Als je de Cordonknoop in twee keer maakt, maak je twee keer een halve Cordonknoop of in het Engels de Half Hitch Knot.
Wil je schuine lijnen maken? Houd dan de leidraad diagonaal!
Je werkdraad en je leidraad zijn nu omgedraaid. De verticale draden zijn de leidraden en de opgelegde draad of de meest linkse draad is de werkdraad.
Ga zo door tot je bij de laatste draad bent. Als je wilt kun je nu weer teruggaan!
Deze knoop wordt veel gebruikt om plantenhangers af te werken met een grote kwast en natuurlijk om kleine kwastjes te maken aan je macramé project. In essentie wikkel je een draad om alle andere draden heen om ze zo bij elkaar te houden!
Je kan de koorden vasthouden, neerleggen, of door een hulpstuk rijgen.
Knip het bovenste en het onderste draadje af en indien nodig duw je de uiteinde met een tapijtnaald naar binnen.